Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини


Календар Картички

Старини / Литература

11 Декември 05, 18:07
Почина Робърт Шекли
На 9 декември сутринта от този свят си отиде един от най-известните американски писатели фантасти Робърт Шекли. На 77 години здравето му бе в твърде лошо състояние в последните месеци. Светът следеше трагедията около неговото внезапно разболяване през април по време на посещение в Украйна, където гостуваше на фантастичния конвент “Портал”. Тогава се оказа, че приетият в частна клиника писател е загубил здравната си осигуровка, а финансовите му дела са в много лошо състояние. Феновете му започнаха да събират пари, за да може да бъде транспортиран обратно в Америка и накрая разноските за полета, по престоя в киевската клиника и лечението плати депутатът Виктор Пинчук, зет на бившия президент Леонид Кучма. На 20 ноември Шекли е опериран от аневризма на мозъчните съдове. Той почина в болница “Васар” в град Покипси, щат Ню Йорк. Остави след себе си 9 сборника с блестящи фантастични разкази (Билет за Транай, Лаксиански ключ, Недокоснат от човешки ръце и др.). Измежду 65-те издадени от него и с негово участие книги са превърналите се в класика на фантастиката романи Корпорация “Безсмъртие”, Цивилизация на статуса, Обмен на разуми, Измерения на чудесата и др.
 
В българската Уикипедия можете да прочетете за него следното:
Робърт Шекли (на английски: Robert Sheckley) е роден през 1928г. (16 юли) в Ню Йорк, а детството си прекарва в градчето Мепълууд в Ню Джърси. След завършване на средното си образование той напуска дома и скита, работейки ден за ден. По време на Корейската война съчетава дейностите на военен кореспондент, касиер и китарист в армейски ансанбъл. Има бакълавърска степен като инженер-металург от Ню-Йоркския университет. Първият му разказ е отпечатан през 1952 г. Първата му книга - Недокоснат от човешки ръце излиза две години по-късно и жъне огромен успех. Следват сборниците Гражданин на космоса (1955), Идея: неограничено (1960) и други.
Дълги години Робърт Шекли живее в Англия. Издал е 20 романа и приблизително толкова сборници с разкази.
През писателската си кариера използва псевдонимите Филип Барби и Фин О'Донъвън. Вдъхновяват го писателите Рей Бредбъри (Ray Bradbury),Тюдор Стърджън (Theodore Sturgeon) и Хенри Кътнър (Henry Kuttner). През 50-те и 60-те години на 20-и век много от неговите кратки разкази се появяват в списания като Amazing, Astounding, If, Fantasy, Science Fiction и Playboy. Особено популярен е в Италия, Германия и Полша. Шекли е един от най-значимите писатели-фантасти на всички времена и носител на много награди.
 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82_%D0%A8%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B8

http://www.sfbg.us/authors/r/robert_sheckley/  

http://www.sfbg.us/authors/r/robert_sheckley/index-txt.html

http://www.sfbg.us/authors/r/robert_sheckley/index-ebk.html

 

 

 

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.1172