Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини


Календар Картички

Старини / Изобразително изкуство

08 Август 06, 15:29
Виена загуби пет шедьовъра на Густав Климт
Густав Климт (1862 - 1918)

Април 2006 г.

В музея на съвременното изкуство в Лос Анджелис са изложени 5 уникални картини на Густав Климт, които бяха предмет на дългогодишни съдебни дела. Законните наследници на собственичката на творбите Адел Блох-Бауер след почти 70 години процеси си върнаха платната на известния австрийски художник. Досега тия произведения на виенския сецесион бяха изложени в музея Белведере и представляваха своеобразен негов символ, но вече могат да бъдат видени в Бевърли Хилс. Изложбата стана възможна вследствие на това, че Австрия бе принудена да признае 5 платна на Климт за собственост на американската гражданка Мария Алтман.

 

 

 

 

 

“Процесът бе дълъг – точи се 7 години. През цялото това време австрийците настояваха, че картините са собственост на държавата им – разказва Мария Алтман. – Платната са били изложени в музея във Виена 68 години. Сега дойде времето, когато ще бъдат видени и в други страни.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Портрет на Адел Блох-Бауер І” (можете да го видите в моята Галерия), наричан в Австрия “Златната Адел”, е сравняван по значимост с шедьоври като “Джокондата”. Въпросната Адел Блох-Бауер е леля на Мария Алтман и според завещанието й портретът е трябвало да остане в Австрийския художествен музей. Когато Австрия попада под немска окупация през 1938 година, фрау Адел Блох-Бауер емигрира в Америка, а картините остават и продължават да са част от националната експозиция. Преди 60 г. в Австрия е приет закон за реституцията на културни ценности. След влизането му в сила наследницата веднага предявява иск, на който властите на страната отговарят с предложение да изплатят стойността на художествените ценности. Буквално цялата държава се включва в събирането на 300 милиона евро, правителството дори е имало готовност да пусне специални облигации със срок на погасяване 20 години, но тази идея не е приведена в реализация, защото съдът се е произнесъл и картините са изпратени в Америка. Експозицията в музея в Лос Анджелис ще продължи до 30 юни, кой и къде ще може да се наслаждава на платната, станали вече легендарни, ще решава за в бъдеще 90-годишната им собственичка Мария Алтман.


 

 

 

Август 2006 г.

 

 

Междувременно 90-годишната г-жа Алтман се раздели с едно от платната през месец юни. Портретът на леля й, Адел Блох-Бауер, бе продаден за 135 милиона долара. Купувачът е Роналд Лаудер, бивш посланик на САЩ в Австрия и наследник на създателите на империята за козметични продукти "Ести Лаудер". Г-н Лаудер е един от основателите на ню-йоркската галерия "Ню Галери", където в момента е изложена картината. Този месец стана ясно, че възрастната дама се кани да се раздели и с останалите 4 картини. Стойността на бъдещата продажба се очаква да варира между 100 и 150 милиона долара. Аукционът е поверен на една от най-авторитетните в света къщи - "Кристи'с". А на търговете там цените скачат главоломно, така че стойността на бъдещата продажба може да бие всички досегашни рекорди.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1091