Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини


Календар Картички

Старини / Литература

19 Март 06, 17:55
Американка взе наградата "Астрид Линдгрен"
На снимката: Вляво - Астрид Линдгрен (14 ноември 1907 - 28 януари 2002); вдясно - Катрин Питърсън

Във шведския град Вимербю бе връчена най-голямата литературна награда за детски писатели - The Astrid Lingren Memorial Award. Тази година тя бе спечелена от американката Катрин Питърсън (Katherine Paterson).

 

 

 

 

 

Известната с любимите на поколения малчугани “Емил от Льонеберя”, “Пипи Дългото чорапче”, “Карлсон, който живее на покрива” и др. Астрид Ана Емилия Ериксон остави 88 книги, написани през 94-годишния й живот, преведени на 80 езика и продадени в над 120 милиона екземпляра. Именно в малкия град Вимербю, провинция Смоланд, на 14 ноември 1907 г. се е родила Астрид Линдгрен и там се връчва наградата на нейно име, възлизаща на 5 милиона шведски крони (около 717 100 щатски долара или 552 470 евро). Журито се състои от 12 члена, между които и представител на семейството на легендарната Линдгрен – това е внучката й Аника, а останалите са писатели, литературоведи, критици, художници, библиотекари, назначени от Националния съвет по култура.

 

 

 

 

 

Катрин Питърсън, тазгодишната носителка на крупната литературна премия е родена в Китай в семейство на мисионери през 1931 г. По-късно завършва университет и става мисионер в Япония, омъжва се за презвитериански свещеник през 1962 г. и отглежда децата си – две собствени и две като приемен родител. Първата си книга написва през 1973 г. – “Знакът на Хризантемата” (The Sigh of the Chrysanthemum). Известност печели с книгите си Bridge to Terabithia (1977 г.) и The Great Gilly Hopkins (1978 г.), непреведени у нас, написала е 14 повести, 5 произведения за деца и 3 сборника разкази. Превела е две книги от японски на английски. Носителка е на различни награди за детски писатели, в това число и на литературната премия на името на Ханс Кристиан Андесен.

 

 

 

 

 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.0288