Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« февруари 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  


Календар Картички

Глог 14:42
« Обратно
Дестинация: Ямбол, блок 20 – ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО
Коментарите около срутването на блок 20 в Ямбол ме изтръгнаха от летаргията и безразличието към новините и ми напомниха, че наближават местни избори.

Дни преди да се разрази офанзивата на кмета Георги Славов повечето ми познати, чувайки за въпросното място, добиваха вид на крайно погнусени и питаха кога ще я взривят тая клоака, както взривиха комините на затритото месопреработвателно предприятие „Родопа”.

Но когато нещо най-накрая се случи след десетки години избягване на проблема и заобикаляне на темата от управленията на БСП и НДСВ, които, между другото знаеха, че ромите систематично разбиват блока и вадят арматурата от панелите и бетона за вторични суровини, че – минат не минат 10 месеца – и там се появяват случаи на вирусен менингит, че мястото е огнище на всякакви зарази и смърди, та се не трае – изведнъж същите хора, които мразеха в червата мръсните ни съграждани, започнаха или да се умълчават, или да обясняват наляво и надясно (особено поддръжниците на БСП) как това решение било грешно, неправилно, незаконосъобразно, нечовешко, прекалено лесно, прекалено скъпо и прочие глупости. Общински съветници от опозицията се впуснаха в компетентни и неясно на кого необходими обосновки защо не е трябвало да се събаря блок 20.

Да, кметът много сгреши, коментират аполитичните граждани по кафенетата, много сгреши, че не гръмна блока, а го събори. А „политичните” си мълчат, че се осмеляваха най-много веднъж годишно по времето, когато управляваха Ямбол, да припарят до блока с багери, за да ринат дебелия 2-3 метра пласт смърдящи отпадъци, натрупани на стотици квадратни метри от подножието на блока до околовръстния път, по който чуждестранните тирове и колите минаваха със затворени прозорци. И най-смешното е, че когато заговорят, „политичните” говорят като хора, които водят пропаганда за изборите догодина.

Честно – преди да ги чуя, не се бях сещала, че наближава поредният цирк. Но как да не се сети човек, когато му кажат: „Какво толкова е направил тоя кмет?! Най-накрая опразнил блока, голяма работа?!!!” А, нищо не е, само дето беше огнище на зарази и приют за най-изпадналата част от циганското население, дето и техните хора ги презират и не искат да ги знаят.

Или: „Голямо чудо станало! Оправил водопровода и тласкателя на града!” Ами като е малко, защо последните няколко години имахме вода по четири дни в седмицата, а през следващите три – нямахме? Колко години се влачеше тоя проблем и колко грешни пари потънаха за илюзорните ремонти на ВиК? Дори Новата 2010 посрещнахме така, без вода – от три дни беше спряна. Но минаха няколко месеца с непресъхнали кранчета и политизираните зомбита забравиха как складираха туби по терасите и как се случваше да отидат на гости, да влязат в някаква тоалетна като от каталог за санитарен фаянс, а вътре, сред лъскавите красиви плочки да стои огромен пластмасов бидон, за да си поливат в клозетната чиния с празни кофички от кисело мляко…

Е, да, сега Ямбол се лиши от най-миризливата и гнусна своя част, от гледки като тая на бягащо скимтящо куче, гонено по петите от два огромни плъха, от места, където граждани на България могат безнаказано да хвърлят боклуците си през терасата и в асансьорните шахти, да се отопляват през зимата на ток с нагрени до червено стари пружини от легла, да се осветяват денонощно с включени навсякъде крушки (докато от енергото ви обясняват как в блок 20 всъщност токът е спрян), да пият вода, а понякога да се перат и мият на открито пред очите на съседите си от няколкото входа (докато от ВиК пък ви казват, че в блок 20 вода няма..., но пред него има извадена тръба и от нея, също денонощно, шурти и се разлива вода на воля, но ако я спрат, епидемията на града не му мърда)… Лиши се от едно гето, в което най-неуката, безработна и изпаднала част от ромското съсловие живееше безплатно, в общински жилища, без да се издължава към никого и системно разрушавайки предоставената й под наем собственост…

Е, да, вероятно кметът и партията му се лишиха от 1000 гласа, което никак не е малко…, но вероятно ще спечелят поне толкова от активизиралите се и одобряващи действията на Георги Славов млади и стари ямболци на следващите избори.

Ясно е защо опозицията би трябвало да се радва на възможността да привлече ромските гласове, но – уви – не се радва: много от иначе традиционно гласуващите и едва подписващи се бивши обитатели на блок 20 се пръснаха по селата, а Ямбол е областен град и община без никакви прилежащи села (защото по някаква гениална комунистическа директива селата са обособени в отделна община, която пак е на територията на града)... Е, да са живи и здрави в така наречената община „Тунджа” – там друго управление освен на БСП не са виждали, така че 1000 гласа повече за една сигурна победа само ще направят по-здрав съня, обгърнал селските райони около областния център Ямбол.

Но такова е родното ми място. Тук всякакви абсурди намират благодатна почва за виреене и избуяват. Заповядайте, ако не вярвате. Ямбол е подходяща атракция за туристи, обичащи невероятните гледки. Предлагаме ви и нещо друго, невиждано и нечувано в България. В петък вечер в нашия областен град, в центъра, „на мегдана”, пред лъскавата сграда на МОЛ-а, можете да се хванете на истинско селско хоро. Е, няма оркестър на живо, с гайди, тъпани, акордеони и гъдулки, както си го спомням от детството и панаира в бабиното село, но младо и старо се сбира и тропа хорца, насърчавано от дисководещ с уредба и микрофон да се весели и задоволява огромните си градски културни потребности. Елате, уважаеми туристи, в Ямбол можете наистина да ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО.
23 Септември 10, 14:42    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0768