Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« февруари 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  


Календар Картички

Глог 15:54
« Обратно
The Other Bolein Girl, 2008
С огромно удоволствие изгледах филма „Другата Болейн” (The Other Bolein Girl, 2008). Както подсказва заглавието на английски, става въпрос за другата дъщеря на Болейн. Едната се играе от Натали Портман, а ДРУГАТА – от Скарлет Йохансон. Обичам да гледам исторически драми, тази е правена по едноименния роман „Другата Болейн” (2004) на Филипа Грегъри.

Режисьорът Джъстин Чадуик е англичанин, събрал доста звезди за реализирането на проекта. Не съм чела романа, макар да е преведен на български, но сценарият ми се стори много повече, отколкото го принизяват в блогосферата. Защото икономично и постепенно разгръщащо се представя как две отраснали в провинцията момичета се оказват обречени от плановете на баща си и чичо си да свържат живота си с краля, за да се издигне и замогне фамилията Болейн. Отначало и двете са естествени и простодушни, а в края – съвсем различни натури. Едната – по-начетена и с по-високо самочувствие за себе си – Ан – реализира своите огромни амбиции, но стига до лудост и бива обезглавена. Другата – Мери (Скарлет Йохансон) – сияе с простодушната си руса хубост и откритост, а нежната грижовност я превръща в най-скъпата до сърцето на Хенри любовница. Впоследствие Мери е изместена нагло от сестрата Ан, завърнала се от френския двор. Героинята на Скарлет Йохансон осъзнава, че любимият мъж ù е отнет в момента на раждането на дългоочаквания им син. В огромното нещастие обаче тя открива верен приятел и впоследствие става негова спътница в живота, спечелва не само истинска любов, но и богатство, и спокоен живот далеч от двора. Как се променят тези все по-женствени дъщери, как овладяват дворцовите интриги, кокетството, доъде води това да не си пазиш гърба, как собственият им баща се отнася към тях като с парчета месо, средство към целта, довело накрая до всеобщо нещастие и смърт и на брата Болейн, как доверието се разбива и заменя от дебнене и отмъстителност, докъде може да стигне „сестринската обич”...

Лично за мен Скарлет Йохансон създаде по-силния образ, докато Натали Портман имаше богата като потенциал, но не особено интригуващо защитена роля. Липсваше ù присъствието на силната и уверена интригантка, иначе моментите на слабост добре ги представяше. А Скарлет Йохансон направи нещо страшно – показа как Мери Болейн, селска благородничка, е пратена в двора да съблазни краля, но се влюбва в него и се превръща в дама все по-овладяна, очарователна, интуитивно откриваща истината и следваща пътя ù въпреки обкръжението, жена, разтворила сърцето на мъжа до себе си.


Ерик Бана (Хенри VІІІ) и Кристин Скот Томас (майката лейди Елизабет Болейн) имат също много интересни роли. Той играе най-скандалния английски крал Хенри VІІІ, известен с 6-те си брака и с отделянето на англиканската от католическата църква заради отказа на тогавашния папа Климент VІІ да разтрогне брака на краля с Катерина Арагонска, до чийто трон се домогва – и докопва – Ан Болейн (Натали Портман). Тя е и най-скандалната съпруга на крал – накарала го да се разведе и да промени историята на държавата си единствено заради амбицията да стане кралица и да го притежава.

Кристин Скот Томас пък представя драмата на майката, обречена да гледа как съсипват живота на децата ù заради дворцови интриги, планове за забогатяване и домогване до повече власт. Двете сестри са за собствения си баща, подтикван от безжалостния им чичо, просто фигурки; той ги мести ту в тила на краля, ту ги пуска в атака, ту едната е ариергард, ту другата и те безропотно му се подчиняват и опитват да открият хубавото, доколкото го има, в такива условия. В последното им помага разбира се фактът, че кралят съвсем не е за изхвърляне.

Макар историческа драма, филмът доста по-успешно спада към жанра на психологическата драма и е една интересна история, разказана така, че да се пренесете в епохата и да изживеете отношенията на героите като напълно възможни и днес.
21 Юли 09, 15:54    Коментари (1)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1238