Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« ноември 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Календар Картички

Глог 19:42
« Обратно
Чудото Меглена Кунева
Казват, че българите завиждали за успехите на сънародниците си и се опитвали да им пречат. Меглена Кунева е щастлив пример тъкмо за обратното. Успехите ù са безспорни: избрана е за еврокомисар на годината от сп. „European Agenda”, за европеец на годината от изданието ”European Voice”. Посочена е за един от 30-те най-влиятелни хора в европейската политика и законодателство от брюкселския офис на „Financial Times”. Българите оцениха нейните качества.

Не обичам да се занимавам и пиша за политика, но изборите за Европарламент ме накараха да се почувствам радостна за няколко неща.

Най-важното: на тях си пролича, че можем да гласуваме с разума, а не само с емоциите си (визирам носталгиите по соц.-миналото, които и досега осигуряват голям брой гласоподаватели на БСП и „Атака”, страховете за запазване на работата, алчността да се вземе някой лев или да се изкяри нещо друго). Българите доказаха, че могат да са европейци дори повече от тези в останалите страни от съюза, където избирателната активност бе значително по-ниска от тази у нас.

Кунева не само спечели своето депутатско място, но и осигури втори мандат за НДСВ, нещо, което от жълтата партия едва ли очакваха да се случи. Синята коалиция с твърдия си електорат и 5-те партии, които обединява, успя да вземе само 1 мандат. И това ако не е шамар! Само че шамарът не е точно политически. Защото твърде скоро след политическия си изгрев НДСВ се превърна отново в една незначителна мижитуска формация, за която хората бяха позабравили и нямаха поводи да си спомнят. И това ще проличи особено ясно на следващите избори за български парламент, когато хората, дали гласа си за Меглена Кунева, няма да гласуват за партията, с която не асоциират нейната личност. Вероятно спадът ще е наполовина – с колкото са се увеличили спрямо изборите през 2007 г. гласовете за НДСВ на евроизборите от 7 юни 2009. Че в този случай не става дума за политически пристрастия говори и фактът, че персонално българската еврокомисарка се радва на по-голямо одобрение, водейки с 14 % пред Ивайло Калфин – първото лице в листата на „Коалиция за България” и БСП – партията с най-добре организирана маса гласоподаватели.

Съмнява ли се някой, че с която и партия да бе тръгнала Меглена Кунева, щеше да докара толкова много гласове за нея? Мога да се обзаложа, че много от хората, пуснали бюлетина за тази изключителна дама, нямат нищо общо с политическите структури и не са активисти, че те оцениха нейната работа, постижения, професионализъм и заслуги към България и Европа.

Гледах малко от предизборните ù изяви, но смятам, че може да стане първата жена министър-председател на страната ни, една прогноза, която искрено се надявам да се сбъдне.

Без да се бие в гърдите, да черни опонентите си или да превъзнася всъщност липсващите заслуги на партията, която я издигна като водач на листата си за евродепутати, Кунева просто каза какво е направила до момента и в каква насока смята да продължи да работи. Кой от останалите политически мъже можеше да изброи нейния списък със защитени каузи, кой можеше да предложи списък с конкретни каузи, които е защитавал и ще защитава в бъдеще?

Нейното участие и постижение във вторите за България избори за Европарламент бе наистина феноменално. Тя реабилитира облика на ПОЛИТИЦИТЕ – защото в нейно лице хората видяха отново идеала си за човек, занимаващ се с тази професия: трудолюбив, работещ упорито изморителен и много отговорен труд, морален, не бягащ от трудностите, влизащ в абсолютно всички дебати в парламента, които са свързани с назначението му и по които може да допринесе със знанията си, не парадиращ с доходите и общественото си положение (сравни например с г-жа Масларова и нейните бижута, обувки, чанти, прически и костюми, крещящи с колко много пари борави неумело социалната министърка)... Напълно липсва гнусната разюзданост на повечето представители на политическата ни класа и техните семейства, липсва и съдебното минало, характерно вече за немалка част от родните ни депутати и кандидат-депутати, говори се компетентно, ясно, на чист и разбираем български език, а освен всичко изброено тази жена може да се усмихва чаровно и да се облича стилно и с вкус, винаги отговарящ добре на обстановката, в която предстои изявата ù. Много се надявам да успеем да опазим Меглена Кунева, защото с първото и единствено свое мажоритарно участие досега показа колко сериозна заплаха за мъжкия политически свят може да е жена като нея. Тя разби напълно политическото статукво и тепърва ще бъде – надявам се – все по-успешен унищожител на лошите практики и навици в българския и европейски политически живот.

ПОСЛЕПИС:
Мрачната ми прогноза де факто се преизпълни: от 8 % на Евроизборите преди месец, когато предрекох, че резултатът на НДСВ ще е поне наполовина по-лош на парламентарния вот, партията не успя да вземе и половината. Тя не само остава извън Парламента, тъй като не мина бариерата от 4 %, но и едва премина 3 % с 3,01 % доверие от страна на избирателите.
08 Юни 09, 19:42    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1045