Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« септември 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Календар Картички

Глог 19:40
« Обратно
Индиец спечели "Букър"
За разлика от Нобеловата награда за литература, която мина напълно незабелязано за мен, сред малкото новини, които успяват да привлекат вниманието ми, една бе толкова радостна, че цяла седмица след това доброто настроение ме държа – че наградата "Букър" за 2008-ма година се присъжда на индийски писател и той се казва Аравинд Адига. Напълно неизвестен за мен. Млад, 33-годишен, дебютира с романа "Белият тигър" и именно с него спечелва симпатиите на журито и 50 000 фунта стерлинги (87 000 щатски долара) в най-престижния литературен конкурс за автори от Великобритания, Ирландия и бившите англоколонии.

Наградата Man Booker Prize за трети път се печели от индийски автор. Преди Адига тя е присъждана на Салман Рушди (два пъти, като книгата му "Полунощни деца" е призната през 1981 г. за най-добрия лауреат на премията за 40-годишната история на връчването ù) и Арундхати Рой, която също бе дебютиращ автор от англоезичната общност с романа "Богът на дребните неща" (безуспешно търся години наред екземпляр от изчерпания тираж, за да го прочета).

За четвърти път в историята на наградата "Букър" тя се присъжда за първи роман, освен Аравинд Адига и Арундхати Рой са я печелили Кери Хюлм и Върнан Год.

Сред претендентите и тази година бе друг много известен индийски писател – Амитав Гош, а предложеното от Салман Рушди произведение не успя да влезе сред номинациите.

На 14 октомври, когато бе церемонията по връчването, председателят на журито Майкъл Портильо е представил романа "Белият тигър" като книга, която при четене едновременно шокира и забавлява. Сред достойнствата ù е изтъкнал също , че сериозните социални проблеми на съвременна Индия и събития от световен мащаб са предадени с неотразимо чувство за хумор от младия Аравинд Адига. Авторът е разрешил изключително сложната задача да накара читателите да съчувстват на герой, за когото е съвършено ясно, че е завършен злодей.

Едва 33-годишният писател успя да изпревари съперниците си в сериозна конкуренция, разказвайки историята на безскрупулен авантюрист, издигнал се от низините до върховете на индийското общество.

Аравинд Адига е роден в Мадрас през 1974 г., в началото на 90-те емигрира в Австралия, по-късно учи английска литература в Колумбийския университет в Ню Йорк и в Модлин колеж в Оксфорд. Работил е като журналист за Financial Times, Money и Wall Street Journal, три години е бил кореспондент на Time, понастоящем живее в Мумбай, където написва и първия си, удостоен с "Букър" роман "Белият тигър".
28 Октомври 08, 19:40    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1305