Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« септември 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Календар Картички

Глог 13:23
« Обратно
3 х 3
Последните три:
КУПЕНИ КНИГИ
- "Нов правописен речник на българския език" на БАН и изд. "Хейзъл"
- "Подсъзнанието може всичко: за деца от 3 до 12 години" на Джон Кехоу
- "Улица Консервна" и "Благодатният четвъртък" на Джон Стайнбек
ПРЕПРОЧЕТЕНИ КНИГИ
- Не мога да ги докарам до три, но съм на път. "Улица Консервна" и "Благодатният четвъртък" изчетох, а "Тортила Флет" все още кълва оттук оттам, когато ми се отворят време и сили на работа. И трите са на Джон Стайнбек, и трите четох в девети клас, подтикната от един съученик от музикалната паралелка, който сега е оперен певец. Дънди все ми отправяше някакви много сполучливи културни предизвикателства и досега си спомням с усмивка как нещо ученето му се закучи по едно време и отиде да работи в Бургаската опера. Та оттам в един топъл ден ми позвъни и заяви, че взел пари, хонорар (и той, и аз разполагахме почти с никакви пари, а малкото отпуснати ни от стипендии и родители харчехме за цигари) и какво ще кажа да дойде и да ме вземе, да отидем с влака в Бургас и да ми покаже един уникален филм, който трябва непременно, ама непременно да гледам, а после ще ме върне в къщи пак с влака. Така любопитно ми стана, че отидох безкрайно учудена от себе си чак до Бургас, за да видя един от любимите и досега филми "Кралят на рибарите". А за самите книги – най-свежа и подходяща за всички видове и възрасти читатели е "Улица Консервна". "Тортила Флет" наистина е неин първообраз, както и бях запомнила от първия прочит. Мога само да потвърдя, че и сега бързо забравям истории, но помня емоционално книгите. Един още изпълнен с енергия и хъшлашка романтика Стайнбек ни разказва за обитателите на Монтърей – проститутки, крадци, бакали, раздаващи на вересия и играещи сложна игра на надлъгване и натурални размени с уличните шмекери, един учен е единственият човек, който може да се свърти с пари, но и той не задълго. Приятелите могат от обич и загриженост да ти счупят ръката, за да предизвикат събирането ти с любимата жена, която ще те съжали и ще ти донесе супа, те могат да организират грандиозно парти, което да платиш ти, в твоя дом и накрая да изпотрошат мебелите ти, привличайки те в побой, който дълго ще се помни, но това е бегъл щрих от неочакваните обрати в действието на трите книги. Чийто срутващ от смях завършек е, че с много жертви и приключения цялото население на улица "Консервна" купува на Дани микроскоп, обаче когато го отваря той разбира, че са объркали и са му взели телескоп. И трите книги бяха и са за мен удоволствие – защото отвсякъде надничат едни щури човеци, такива, каквито всеки носи в себе си и рядко пуска навън по една или много причини. Ама човеци ви казвам! На моменти така ви хваща за гърлото, така ви залютява в очите, така точно сграбчва слънчевия ви сплит тоя Стайнбек, че съм готова да му простя унинието, в което изпаднах като пубертетка, изчитайки и останалите все по-уморено-тягостни и разочаровани от човешкото книги в многотомното издание. Помня само, че нивото като майсторство на тия три книги достигна само "За мишките и хората" и още тук да ви кажа, че не харесвам екранизацията с Джон Малкович, ама пък хубаво звучи Of Mice and Men, нали?!!!.

Въобще, Стайнбек е свързан за мен с един много важен период на израстване и, всеки път като го чета, ме успокоява, че колкото и лоша да бъда, имам някакъв шанс да ми бъде простено или поне да не се почувствам след това виновна.
Признавам, че от години това са първите книги, които препрочитам и това, че се оказаха три, няма никаква връзка с инициативата, подета от Jen и Armydreamer. На последния благодаря, че ме подкликна да се включа в играта на 3 по 3: кои са ви последните три купени, три препрочетени и три прочетени книги.

Мога да кажа, че периодично прелиствам сонетите на ШЕКСПИР. А, да, наскоро ми се наложи да си припомня части от "ФАУСТ" на Гьоте и това доведе дотам, че настоявах да чета на глас на колегата си, ама много настоявах и той нямаше направо как да откаже да ме слуша, а и също му беше интересно, защото искаше да сравним два превода и бе причина за цялото това хубаво изживяване на забравената от университета поезия. Че един ден попаднах на хубави думи за "Малкият Никола" и се забих да прочета и се посмея на няколко глави в онлайн изданието на тази уникална книжка на Рене Госини.

ЧЕТЕНИ КНИГИ
Тук мога и да се препокрия с горната част, но няма да го направя, защото ще ви препоръчам горещо "Подсъзнанието може всичко: за деца от 3 до 12 години" на Джон Кехоу. Тук почитателите на НЛП ще намерят страхотни техники, които действат и на големи, повярвайте ми, пробвала съм ги. Ако сте се съмнявали, че от психологията може да има практическа полза, след това четиво вече няма да ви остане и грам съмнение. Ако смятате, че има нужда да работите върху себе си, също ще намерите много полезни и лесни за изпълнение, действащи съвети. Ако сте родител, който иска да научи детето си как да се поддържа по-здраво, с по-добро самочувствие и по-малко страхове и ако го искате наистина, а не само колкото да има за какво да си приказвате на кафе с приятелките, също ви препоръчвам горещо тази тънка книжка. И цената от 7 лв. е само поредното ценно качество на "Подсъзнанието може всичко: за деца от 3 до 12 години" на Джон Кехоу.


25 Юни 08, 13:23    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1065