Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« октомври 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Календар Картички

Глог 21:17
« Обратно
Дейвид Зиндел, Орхан Памук, Георги Илиев
Аз се оказах с три книги, които чета паралелно:

1. "О-Корс" на Георги Илиев. Първият български научно-фантастичен роман, първо издание от 1930 г. Езикът ме разсипва, ту се смея, ту се чудя как може един инженер да предпочете да се изгаври над думата "робот" и да я замени демонстративно със "силодей" да речем. Някъде ¼ от книгата съм прочела, доста трудно върви с ятовките и краесловните ерове. До тук най-интересно ми е, че имат метална хартия, много тънка и лесно огъваща се. Иначе отношенията между героя и бившата му любовница ме хвърлят в тъч – има диалози, дето дрънкат някакви неразбираеми неща в стремежа си да не си кажат направо, че той – не се интересува вече от нея, тя – го мрази и ще му отмъщава. Тя първа не издържа и директно го заплашва, някак много театрално изглежда всичко, е`гаси отношенията.

2. "Черна книга" на Орхан Памук. Това е третата му книга, която чета, след "Името ми е Червен" и "Бялата крепост" (тази ми беше слаба, но пък ме кара да смятам, че Умберто Еко е откраднал идеята на романа от Памук). Най-добра беше "Името ми е Червен". Тази се доближава, но не е така добра. Много ми е интересно хрумването двама души, които цял живот са се възхищавали и подражавали на един човек, да тръгнат да го търсят и да се преструват на него, а когато се запознават по телефона, да се надпреварват кой знае повече неща; в същото време части от живота им са станали наистина като този на кумира им. Умна, има моменти, в които потъваш и се кефиш, но и такива, които направо ми се струват излишни и ме отегчават. А това ми прави неравно четенето, интересно ми е докъде ще я докара.

3. "Падналите богове" на Дейвид Зиндел. "Жестока" си е точно на мястото, отсякъде жестока, хора! Ослепително прекрасна и завладяваща! За жалост я чета на монитор и ме болят/сърбят много очите в момента, изтеглих си я от "Моята библиотека" на Борислав. Всеки път, като успея да отделя време на работа, направо се мятам във файла и не очаквах, че студен и снежен сняг може да топли толкова, докато го изчитате. Тук всичко е накуп – диво и цивилизовано, първобитни племена и Кибернетичната универсална църква, философия, религия, просто чета и се кефя... Прочетох първа част – "Данло Дивия", започвам втора – "Боря". Лекува ми раните от другите две книги...
29 Май 07, 21:17    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.2953