Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« юни 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Календар Картички

Глог 13:07
« Обратно
Последният еднорог
Чета в момента "Последният еднорог" на Питър Бийгъл и не мога да се начудя книгата ли е толкова гениална или преводачите са я дописали такава.

Уточнявам - преводачите са трима и това само по себе си е феноменално постижение - екип в България да преведе книга с толкова високо литературно качество и преводът да е толкова гениален, колкото и книгата. Калин Ненов, Желяна Пеева и Владимир Полеганов са хората, на които казвам: "Благодаря ви за щастието, което ми доставихте!"

Със сигурност "ПОСЛЕДНИЯТ ЕДНОРОГ" е книга за пораснали деца. От най-дълбоките. За мен е толкова грандиозно цялостна, а в същото време – състояща се от брилянтни езикови етюди, живеещи всеки свой живот, че докато я чета непрекъснато се изкушавам да се връщам назад и да си препрочитам отделни изречения или сцени.

Нищо от Бийгъл не съм чела преди, но е толкова артистичен, изящен, така тънко прелива от искряща радост в притаена тъга и е с толкова приятно чувство за хумор, че се опасявам дали изобщо ще завърша тази книга.

Една от най-добрите, четени от мен.

Дори илюстрациите, от които харесах само тези на с. 26 и 39, не успяват да ми развалят удоволствието. Тези, които пускам тук, са картинки, изровени от мрежата. И все пак ще се радвам този текст да получи адекватни на красотата, оригиналността и професионализма си изображения по страниците на следващото издание.

Издаването и разпространението на "Последният еднорог" е поредица от неслучвали се досега накуп в българската история неща - присъединяване на десетки хора към проекта, създаване на сайт със собствен живот, продължаващ този на книгата, отпечатване на рециклирана хартия - изненадващо добър за мен резултат, разпространение като през Възраждането, вариращи непрекъснато цени, обединяване на много хора в мрежа от обичащи книгите хора, промяна на всичко и всички към по-добро...

Ще помоля преводачите за разрешение да пусна тук някои от любимите си изречения от книгата:)
13 Февруари 07, 13:07    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.0882