Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« април 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Календар Картички

Глог 14:30
« Обратно
Пиратството ограбва – кой кого?
Ако се чудите каква е тая глупост, наречена Кампания на Министерството на културата в защита на интелектуалната собственост, имам идея, която става за обяснение. Това сигурно е първа част на гениален рекламно/благотворителен замисъл с цел запълване на фонд "Култура" и отчисляване, между другото, на процент за телевизията и операторите. Ще има и втора част, само гледайте! И отдолу ще пише – телефон БТК – този и този, за мобилни оператори – този и този, 0 цяло и не-знам-колко-си стотинки без ДДС.

Очевидно е за всеки, че има нещо адски сбъркано в цялата тая работа. Кой трябва да защитава интелектуалната собственост? Не е ли това Министерството като част от управлението на правителството, не са ли това останалите две власти в държавата? За 16 години това министерство не успя да подготви и прокара при никое правителство закон за меценатството и даренията, защо не вземе да си направи кампания, за да почне най-накрая да работи, а не да занимава хората с глупости. Кой проверява договорите на издателските компании, къде са определените минимални ставки за творческия труд?

Пиратството ограбвало! И зад този надпис – разсъблечени български творци. Утвърдени имена, създаващи качествена култура. Е, след като това са най-добрите ни творци, пита се защо са голи? Дали защото са откраднати техните книги, филми или – за Бога, как! – театрални постановки?!!! Или защото трудът им не струва нищо в тая държава, лишена от културна и социална политика?

Че творчеството им се продава на безценица кой е виновен? Гражданите ли, които нямат пари за хляб, защото трябва да плащат ток и парно? Или държавата, която не я е еня за гражданите?

Е, министър Данаилов що не застане гол зад знака в червено? Някой би казал – вече ще му е тясно там. Аз бих ви поправила – защото той печелеше като творец добре, но си продаваше труда най-вече в Италия, а в България си работеше като останалите – за смешни пари, които в края на месеца са се изпарили.

Скъпи творци, облечете си модните дрешки, защото след участието ви в тая министерска кампания може да ви е за последно – вече малко хора ще могат да четат имената ви и да виждат лицата ви без раздразнение. Когато хората са гладни, имат нужда да ядат. А ако все пак се сещат за духовна храна, вие трябва да сте благодарни, че са откраднали вашия интелектуален труд, защото иначе, освен с пиратство, почти никой няма как да си го позволи, дори и при ниската цена, която му е сложена в България.

Предлагам друга втора част на тая рекламна кампания – същите голи творци, и на оная им работа – надпис: "Докато Държавата ограбва! Пирати - заповядайте!"

И запомнете, че истинските интелектуалци са в опозиция!
01 Февруари 07, 14:30    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1658