Вторични мисли

 
Вторични мисли

 
Рейтинг: 3.00
(105)
Глог
За контакти
Връзки
Вторични мисли
Александруполис
Родопи
Рила/Rila
Последният еднорог
Галерия
Старини

БЛОГ АРХИВ
«« октомври 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Календар Картички

Глог 17:14
« Обратно
Родолюбие по нашенски
На 3 март бях приятно изненадана от разлепените гланцирани плакати, инициатива на “Гвардия”, с които тази нова патриотична организация честитеше националния празник на българите. Когато приближих обаче и се зачетох, усмивката ми направо помръкна. Оказа се, че в кавички, т.е. като цитат, е написано следното:

“Българийо, за тебе те умряха
една бе ти достойна зарад тях,
и твойто име кат мълвяха
умираха без страх.”

Кого цитират от “Гвардия”? Ами... не пише. Да оставим настрана липсващите и неправилно поставените запетаи, то кой ли вече ги употребява, толкоз много грамотност накуп рядко се среща и да я мечтаем нейде из публичното пространство би било идеализъм, подобен на този да намерим телевизионен/радиорепортер без говорен дефект.

Но си мисля, че патриотизмът и националното самосъзнание би трябвало да се простират отвъд гръмките и популистките фрази. Че те би трябвало да обхващат и да се подхранват от историята, научните и културни достижения на нашите предци и съвременници. И че към тази духовна същност на нацията трябва да се отнасяме с респект, какъвто не видях да има по плакатите на “Гвардия”.

Неприятно е и надявам се в бъдещите си изяви хората в тая организация да не допускат това да се повтори, да цитираш поет и общественик като Иван Вазов, но да пропуснеш да напишеш името му. Още по-неприятно е да цитираш една от най-популярните и силни творби в родната ни литература и да “окастриш” от нея цял стих и подбрани по свое усмотрение думи от друг. А именно това е станало.

Но така не се възпитава почитта към националните ценности, а единствено – как да си “служим” с чуждите достояния за своите цели.

Тук ви пускам пълния текст, за да можете да направите сравнение:

“Българийо, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха
И твойто име само кат мълвяха,
умираха без страх.”
(Иван Вазов. “Новото гробище над Сливница”)
05 Март 06, 17:14    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1109